Cursus

Masterclass grondgedrag (CGF-M)

Handen aan de grond

De Masterclass Grondgedrag is een aanvulling op de cursussen Grondmechanica en Funderingstechniek (CGF-1 en CGF-2) en gaat dieper in op het geotechnisch gedrag van grond. De opleiding staat onder auspiciën van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), de beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten. Waar CGF-1 en CGF-2 theoretische opleidingen zijn, is de CGF-Masterclass Grondgedrag zeer praktisch van aard. Het zelf uitvoeren van simpele, snelle experimentjes op diverse grondsoorten vormt daarbij het uitgangspunt.

In de geotechniek staat het materiaal grond centraal, met name het zogenoemde fysisch-mechanisch gedrag van grond: kan de grond een bepaalde belasting dragen en zo ja, hoeveel vervorming laat hij daarbij zien? Dit gedrag is van cruciaal belang voor de voorbereiding, het ontwerp, de uitvoering en de verdere levensduur van projecten in de GWW-sector. Een goed "gevoel" voor de eigenschappen van dit materiaal is daarbij een eerste vereiste. De Masterclass Grondgedrag is een unieke combinatie van grondbeproeving, analyse en discussie van de proefuitkomsten en praktisch-theoretische kennisoverdracht.

Grondgedrag is een cruciaal aspect van de geotechniek; bekend is dat 50% van de faalkosten bij bouwprojecten grond-gerelateerd zijn. Dat het daarbij gaat om aanzienlijke bedragen blijkt uit het feit dat deze faalkosten regelmatig de landelijke media halen. De risico's, verbonden aan GWW-projecten kunnen dan ook in belangrijke mate worden teruggedrongen door een beter begrip van het grondgedrag.

Handen aan de grond in CGF-M

Tijdens de Masterclass:

 • kom je letterlijk in contact met veel relevante Nederlandse grondsoorten;
 • voer je met behulp van gewone huishoudelijke meetinstrumenten een groot aantal snelle, eenvoudige en elementaire proefjes uit op zand- en kleimonsters; 
 • wissel je uitvoerig van gedachten over de proefresultaten en over de fysisch-mechanische achtergronden en geotechnische consequenties van het waargenomen gedrag;
 • krijg je inzicht in de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse geotechnische normen en standaarden;
 • wordt je gevoel voor het geotechnisch gedrag van grond sterk ontwikkeld.

Bedoeld voor

De Masterclass is bestemd voor alle professionals die in hun werk betrokken zijn bij het bouwen op de grond, in de grond of met de grond. Deze Masterclass vormt zowel voor ervaren als minder ervaren technici van uiteenlopende disciplines een bijzondere en nuttige ervaring. Het programma kan voorafgaand aan, als vervolg op of zelfs los van de cursussen CGF-1 en CGF-2 worden gevolgd.

Bekijk in de video wat docenten en deelnemers vertellen over de Masterclass Grondgedrag.

 

Deel deze pagina

 • Informatie
  Cursusleider(s): Dhr. Ir. J. Breedeveld (Deltares), Dhr. Ing. H.T.J. de Bruijn (Deltares), Dhr. Ir. P. Lubking, Dhr. Drs. P.E.L. Schaminée (Deltares)
  Cursusdata: 1, 8, 15 en 22 november 2022
  Locatie: Delft
  Prijs: € 1.300,00 excl. btw
  Prijs is inclusief alle materialen en catering. Optioneel kunt u het boek Grondgedrag bijbestellen (EUR 166,50 of 141,50 voor KIVI-leden), geeft u dit s.v.p. aan bij notities.
  Roosterinformatie: 14:00-21:00
  In samenwerking met: KIVI afdeling Geotechniek
 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 8,5
  “Zeer positief. Goed interactief, enthousiaste docenten die hun praktijkervaringen graag uitdragen.”
  Falco van Dijck (VolkerInfra BV)
  “Zeer praktisch!”
  Cursist van Deltares
  “Een hele goede aanvulling op mijn reeds aanwezige theoretische kennis.”
  Cursist van Van Oord Dredging and Marine Contracto
  “Leuk en interactief, met docenten die gevoel voor humor hebben.”
  Cursist van Hektec BV
  “Praktisch ingestoken, leerzaam en direct toepasbaar in het bedrijfsleven.”
  Cursist van Geonius Geotechniek BV
  “Zeer leerzaam: het materiaal grond een stuk beter leren kennen.”
  Jasper van Gils (G.J.M. Bouwadvies BV)
  “Behoorlijk uitgebreide cursus waarin ik nog meer geleerd heb over het gedrag van verschillende soorten grond. Ook aandacht voor de praktijk.”
  Arend Pool (Fugro Geoservices BV)
  “Zeer nuttig om meer gevoel te krijgen met grond.”
  Cursist van Mobilis BV
  “Een cursus die veel praktische inzichten geeft door de goede mix van theorie en proeven.”
  Cursist van BAM Infraconsult