Met de post-hbo-opleiding Bouwfysica leer je meer over de theoretische beginselen van de bouwfysica, over de toepassing in de praktijk van advisering en onderzoek en krijg je meer kennis van de bouwfysische onderzoeks- en bepalingsmethodieken.
De opleiding Bouwfysica behandelt thema’s als geluid, brand, warmte, vocht, licht, wind en bezonning. Er wordt ingegaan op de bouwfysische theorie en veel aandacht besteed aan de toepassing van deze theorie in de praktijk. Om die reden worden ook onderwerpen behandeld als bouwfysisch detailleren, Mollier-diagram, comfortinstallaties, gebouwsimulatiemodellen, brandveiligheid, geluidsisolatie, klimaat en gezondheid. Kortom, de berekening en toepassing van een integrale aanpak van bouwfysische problemen.
De docenten van de opleiding Bouwfysica hebben veel praktijkervaring in de advies-en onderzoekswereld en zijn afkomstig van ingenieursbureaus, hogescholen en technische universiteiten. Naast colleges zijn er excursies en workshops naar het windtunnellaboratorium van Peutz en het lichtlaboratorium van Etap.
De post-hbo-opleiding Bouwfysica wordt in samenwerking met en onder auspiciën van de Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica (SKB) verzorgd.
Na het volgen van de opleiding heb je meer specialistische kennis en ben je breder inzetbaar.
Elk vak wordt afgesloten met een tentamen met de mogelijkheid tot hertentamen. Samen met het examenproject maken de tentamens deel uit van de eindbeoordeling of het diploma is behaald. Deelnemers die de opleiding met succes hebben afgerond, krijgen het CPION-geregistreerde diploma dat wordt uitgegeven door de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs.
Personen met hbo-niveau bouwkunde, natuurkunde of werktuigbouwkunde of degenen met een vergelijkbaar en aantoonbaar kennisniveau op basis van hun werkervaring bij een architecten- of ingenieursbureau of een overheidsdienst.
HTO bouwkunde, natuurkunde of werktuigbouwkunde; of een vergelijkbaar en aantoonbaar kennisniveau op basis van werkervaring.
Gratis 1 jaar lidmaatschap NVBV voor deelnemers aan deze opleiding, aangeboden door Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica.
Cursusleider(s): | Dhr. Ir. A.G.J. Vervoort (Peutz) |
Cursusdata: | verwacht september 2024 (o.v.) |
Dagindeling: | van 15.45 tot 21.20 uur |
Locatie: | Utrecht |
Prijs: |
€ 7.450,00 excl. btw
Prijs is nog onder voorbehoud ivm mogelijke aanpassingen. Prijs incl.digitale syllabi, een tentamen per vak (en mogelijkheid tot hertentamen), eindproject en maaltijd tussen de dagdelen; excl.eventueel aan te schaffen boeken |
Roosterinformatie: | Middag- en avondbijeenkomsten op donderdagen, niet in schoolvakanties. De diplomauitreiking is gepland voorjaar 2026 (onder voorbehoud) |
In samenwerking met: | Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica (SKB) |
De 42 lesdagen bestaan uit twee dagdelen op donderdagen, een middag- en avondprogramma. Het programma vangt aan om 15:45 uur en loopt tot 18.15 uur. Na de maaltijd start het avondprogramma, dat loopt van 19.00 uur tot 21:20 uur.
“Ik ben de opleiding gestart vanuit interesse voor het vakgebied, en dan is het best pittig dat een aantal vakken diep de berekeningen in gaan. Maar het was het zeker waard, want ik ben er een veel betere gesprekspartner van geworden voor aanvragers en initiatiefnemers. Ik denk dat het goed is als meer gemeentes specialisten in huis hebben!”Dirk Kuipers (gemeente Leeuwarden)
“Voorheen waren het meer hoorcolleges. Nu is het veel praktischer: opzetten en uitwerken. Daar leer je van!”Marijn Heeren (Scalda College voor Techniek & Design)
“Leuke opleiding, met veel kennis die je de volgende dag op je werk al toe kunt passen. Nuttige aanvulling op mijn studie Bouwkunde. Veel dictaten zijn erg waardevol en de uitleg aan de hand van voorbeelden maakt het helder en aansprekend. Hoewel het redelijk zwaar is naast een baan, zou ik de opleiding van harte aanbevelen voor ingenieurs met 1 á 2 jaar werkervaring.”Coen van der Graaf (DGMR)
“Leuke opleiding, goed te combineren met je werk en heel praktijkgericht.”Ilse Dijkstra-Nugteren (Deerns)
“Een zeer interessante en vooral leerzame opleiding, die heel breed in gaat op de Bouwfysica.”Anique Smeets (VBI Ontwikkeling B.V.)