Cursus

Process control: Het kiezen van een meet- en regelstructuur

Module 1 Process control

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan fabrieksinstallaties wat betreft kwaliteit, productiviteit, CO2-uitstoot en energieverbruik. Bij het optimaliseren van bestaande en het ontwerp van nieuwe installaties speelt process control een cruciale rol. De juiste toepassing van regelsystemen is hierbij van groot belang.

Dit is een module uit de serie Process Control. Je kunt de gehele serie volgen, maar ook kiezen voor één of meer losse modules. 

Procesregelingen kiezen

Deze eerste module van de serie Process Control gaat in op hoe je op een gestructureerde wijze het regelprobleem van een complete fabriek of utiliteit aanpakt. Het kiezen van de regeldoelen, metingen en meetlocaties, ingrepen en actuatoren worden behandeld.  De regeltechnische oplossing komt hier nog niet aan de orde.

Aan de hand van theorie, voorbeelden en oefeningen leer je hoe je procesregelingen kunt kiezen en instellen. Je krijgt een uitgebreid overzicht van mogelijke regelsystemen.

Bedoeld voor

Ingenieurs die meer willen weten en begrijpen van procesregelingen en de toepassing van regeltechniek op processen.

Je kunt de gehele serie volgen of kiezen voor een of meer losse modules.
Indien je kennis en vaardigheid op het gebied van de conventionele regelsystemen op orde is, kun je direct meedoen aan module 3 (en 4) . Ben je (nog) niet toe aan een overzicht van de geavanceerde regelingen en wil je een overzicht van de gebruikelijke conventionele regelsystemen, dan kun je ook inschrijven voor alleen module 1 en/of 2. 

Op verzoek van de deelnemers kan deze cursus in het Nederlands of Engels worden gehouden.

Deel deze pagina

 • Informatie
  Taal
  Dit programma kan op verzoek in het Engels worden gegeven.
 • Programma
  • Definities en begrippen
  • Kiezen van regelaar structuur (alleen ingreep en meting) voor units
  • Kiezen van regelaar structuur voor complete fabriek
  • Tool bij keuze regelaar structuur: de Relative Gain Array