We staan voor de uitdaging om gebieden met een slappe bodem duurzaam te ontwikkelen. Hier spelen onzekerheden met klimaatverandering en bodemdaling een rol. De schade door bijvoorbeeld bodemdaling neemt nog steeds elk jaar toe. Denk daarbij aan structurele schade en hoge onderhoudskosten voor wegen, spoorwegen, dijken, kabels en leidingen, en gebouwen. Door juist bij de aanleg (nieuwbouw en herstructurering) rekening te houden met de beheerfase kunnen de risico’s van bodemdaling worden beheerst. De ontwikkeling van een gedragen gebiedsstrategie is in lijn met de nieuwe Omgevingswet.
Door het aanbrengen van een belasting op de slappe grond zakt niet alleen de weg, maar ook de eronder liggende infrastructuur van kabels, leidingen en riolen, in stedelijk én landelijk gebied. Bij een zettingsgevoelig gebied zou een cyclus moeten worden doorlopen waarin lokale randvoorwaarden, risico’s, criteria en technische alternatieven verkend worden.
In deze cursus krijg je meer handvatten met welke aspecten je rekening moet houden om zettingsarm te bouwen of om te gaan met bodemdaling. Handreikingen worden gegeven om een weloverwogen keuze te maken tussen traditioneel ophogen met zand of een, vaak duurdere en gevoeligere, zettingsarme of geheel zettingsvrije oplossing.
Na het volgen van de cursus:
Dag 1
Dag 2
“Interessante en bruikbare informatie, direct toepasbaar”Doreen van ’t Spijker (D. van ’t Spijker Consultancy)
“Leerzame cursus, waarbij de theorie met de juiste diepgang en snelheid werd behandeld. Waarna veel aandacht werd gegeven aan de praktische aanpak van problemen tav de slappe bodem.”Cursist werkzaam bij een bouwbedrijf
“Goede cursus voor introductie van problemen in de slappe bodem.”Arjan Smorgenberg (Rotterdam Engineering)
“De cursus was erg informatief, ik heb er uit gehaald wat ik er van verwacht had.”Cursist werkzaam bij een advies en ingenieursbureau